Szeretettel köszöntelek a TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
TEMPLOMOK-KASTÉLYOK-VÁRAK KLUB vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
szerző: noitestkultura.com
Az vagy, amit megeszel – szól a mondás, melyet az egészséges
táplálkozás hívei különösen magukénak érezhetnek. Az 50 legegészségesebb
és 50 legegészségtelenebb ételről nemrég könyv jelent meg Sven-David
Müller német táplálkozás-tudományi szakember tollából, melyből most a
jótékony ételeket mutatjuk be.
Az 50 legegészségesebb étel:
Amaránt
Az
egyik legősibb kultúrnövény. Magas arányban tartalmaz esszenciális
aminosavakat és rostban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet, ezen
kívül kalcium és magnézium is van benne.
Ananász
C- és e-vitaminban gazdag, emellett káliumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Zsírégető hatású, illetve hangulatfokozó.
Sárgabarack
Gazdag
ásványi anyagokban, különösen magnéziumban és vitaminokban. Segíti a
vérképződést. Védi a nyálkahártyát, javítja a látást, illetve a szív- és
érrendszerre is jó hatással van.
Sörélesztő
Több
mint fele aminosav. Testápoláskor is igen hasznos: pattanás, ekcéma és
kiütések ellen is bevethető, de a bőrt és a hajat is ápolja.
Brokkoli
Kevés
kalóriát, de annál több vitamint tartalmaz. 100 g fedezi a napi
c-vitamin szükséglet felét. Karotin tartalma segít a rákmegelőzésben, a
szélütés és a keringési zavarok ellen.
Földi szeder
Flavonid tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi az érfalakat, csökkenti a vérnyomást és rákmegelőző hatású.
Hajdina
Káliumban
és vasban gazdag, valamint támogatja a melatonin nevű hormon
termelését, mely a jó alvásért felel. Alvászavarok esetén tehát ki lehet
próbálni.
Tojás
A könyv szerzője ideális
fehérjeforrásnak nevezi, illetve a benne levő lecitint
koleszterincsökkentő hatása miatt tartja egészségesnek.
Eper
Magas
c-vitamin tartalmú, antibakteriális hatású, folsav és vas tartalma
miatt segíti a sejtek megújulását és a rákmegelőzésben is hasznos.
Füge
Aszalva
és frissen is jótékonyan hat. Kiváló a sav-bázis egyensúly
helyrebillentéséhez, semlegesíti a gyomorsavat, ami a túlzott gyomorsav
termeléssel összefüggő betegségek esetén a szükséges diéta egyik fontos
elemévé teheti.
Grapefruit
Főként
fogyókúrázók kedvelik, hiszen kalóriagyilkosnak is nevezik. Vízhajtó,
salaktalanító, serkenti a vörösvérsejtek képződését. Egy közepes
grapefruit fedezi a napi c-vitamin adagunkat, és a-vitamin adagunk
harmadát.
Káposzta
A tejet nélkülözni
kényszerülő emberek számára ideális fehérjeforrás, mely magas
kalóriatartalommal is bír. Csontritkulás ellen is ideális
megelőzésképpen. Köménymaggal könnyebben is emészthető.
Zab
Betegek
diétás étrendjébe hól illeszthető, mert nem terheli a szervezetet és
sok energiát szolgáltat. Rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
Quargel vagy harzi sajt
30%-a
fehérje és csak 0,5 %-a zsír. Diéták és különféle kalóriacsökkentett
táplálkozásban ideális. Magas kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat.
Mogyoró
Csökkenti
a koleszterinszintet, 60 %-a telítetlen zsír és 16 %-a fehérje. Magas
kalóriatartalma miatt napi maximum egy marékkal fogyasszuk.
Áfonya
Rostban
gazdag, a szájban lévő gyulladást csökkenti, de gyomor- és
bélproblémákra is kiváló, valamint felfázás ellen is hatékony.
Vérfrissítő, méregtelenítő.
Málna
Ásványi
anyagokban gazdag (magnézium, kalcium, kálium), védi a szemben
található apró ereket. Jó gyulladáscsökkentő, illetve a hajat és a
körmöket erősebbé varázsolja.
Köles
Számos
pozitív hatása közül kiemelendő magas kovasavtartalma, mely látványosan
képes megszépíteni a bőrt, a hajat és körmöt, fluortartalma a
fogzománcot védi. Lúgos kémhatása miatt is érdemes rendszeresen
fogyasztani. Gluténmentes, emiatt kisbabák és gluténérzékenyek is
fogyaszthatják. Magyarország tortája is ebből készült idén.
Gyömbér
Szabályozza a gyomor- és epesav termelést, utazási betegség ellen is jó, gyulladáscsökkentő, védi az ereket és az idegeket.
Ribizli
Nemcsak magas c-vitaminban, hanem a rák megelőzésben, koleszterin csökkentésben és magas vérnyomás ellen is jól hasznosítható.
Kaktuszfüge
Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt került a listára. Védi a prosztatát.
Kamut
Vajhoz
hasonló ízű ősi gabonafajta. Csökkenti a koleszterin szintet, és a
vérnyomás, illetve székrekedés ellen is beválik. A gluténérzékeny
emberek 70 százaléka a kamutot minden gond nélkül képesek beépíteni az
étrendbe.
Répa
100 grammja 11 gramm
béta-karotint tartalmaz, amivel rekorder. Regenerálja a szemidegeket,
az agyi idegeket és a nyálkahártyát, de székrekedés ellen és is
kiváló.
Csicseriborsó
Telít, emiatt
diétásoknak ideális. A fehérjében gazdag borsószemek védik a bélflórát
és a vércukor szintet is egyenletesen emelik. Nem szabad túl sokat enni
belőle, mert szédülést, hányingert okozhat.
Teljes kiőrlésű kenyér 100 g
Háromszor
több rostot tartalmaz, mint ugyanennyi fehér kenyér. Káliumban,
magnéziumban és vasban gazdag. Csökkenti a koleszterin szintet és
hosszútávon jóllakottság érzését kelti.
Fokhagyma
Antibakteriális,
mely a vírusokat és az élősködőket is elűzi. Herpesz és bőrgomba ellen
is érdemes kipróbálni. Ezen kívül immunerősítő, csökkenti a vérnyomást
és állítólag a rákos sejteket terjedését képes meggátolni.
Tök
Magas
káliumtartalma a veséknek és a kiválasztásnak kedvez. A szem, az
anyagcsere és a nyálkahártya számára kedvező tulajdonságokkal bír.
Olaját a legértékesebbek között tartják számon, mivel a d-vitamin,
valamint különféle hormonok termelődésében játszik pozitív szerepet.
Lazac
Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely által frissen tartja az agyat, ami az alzheimer-kór megelőzősét segíti elő.
Lenmag
A
belőle készült olaj csökkenti a koleszterin szintet, védi a
nyálkhahártyát és a belek falát. Naponta egy-két kanállal fogyaszthatjuk
joghurtba vagy müzlibe keverve.
Lencse
Magas fehérjetartalmú, cink, kálium, magnézium és a foszfor a fő erénye. Támogatja az izomműködést és az immunrendszert.
Makadámia dió
82
százaléka telítetlen zsírsav, mely a koleszterin csökkentést segíti.
Ásványi anya tartalma a szív- és érrendszert erősíti, vitaminjai a
sejtmegújulásban járnak közben. Magas kalóriatartalma miatt mértékkel
fogyasztandó.
Mandula
Nagyon magas fehérjeforrás, mely támogatja az agyi funkciókat és csökkenti a koleszterint. Javítja a vérkeringést.
Mangosztán
Nálunk
még alig ismert egzotikus gyümölcs, mely egy alma méretű ringló
szilvára emlékeztet. Antibiotikus és immunrendszer erősítő hatása
kiemelkedő.
Papaya
Túlsúly, magas
vérnyomás, érszűkület, túlavasodás, allergia, székrekedés, fertőzések,
herpesz, rossz bélflóra és szívproblémák ellen használja az alternatív
orvoslás. Antidepresszáns, és segíti az emésztést.
Quinoa
Köleshez
hasonló mag, magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ideális,
de a gluténérzékenyek is ehetik. 100 grammja fedezi egy felnőtt férfi
vas szükségletét.
Paradió, brazil dió
Gazdag
a rák megelőzésében fontos szelénben, de foszfort, káliumot, kalciumot,
magnéziumot, cinket, vasat és fehérjét is tartalmaz.
Repceolaj
Csökkenti a rossz- és emeli a jó koleszterint-szintet. Szívinfarktus és szélütés ellen véd.
Barna rizs
Zsírban oldódó vitaminokba gazdag, és miután gluténmentes, allergiások is fogyaszthatják.
Rozs
Magas rosttartalmú, esszenciális zsírsavjai (lizin, theorin, methionin) erősítik az immunrendszert.
Cékla
Magas vas- és folsav tartalmú, segíti a várképződést. Antibakterális és magas ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert.
Vörös káposzta
Magas
rosttartalma lehetővé teszi a bélrendszer kitakarítását. Emellett
rákmegelőző tulajdonsága is van. Nem terheli meg annyira az
emésztőrendszert, ha köménnyel együtt fogyasztjuk.
Cikória
Káliumban, vasban és c-vitaminban, folsavban gazdag.
Szezámmag
Természetes vérnyomás csökkentő. Védő réteget képez a gyomor és a belek falán.
Szójabab
Mind
a 20 aminosavat tartalmazza, köztük azt a nyolcat is, melyet az ember
nem képes maga előállítani. Vérnyomás csökkentő és a változókori
panaszok enyhítésére is kiváló.
Napraforgó mag
Telítetlen
zsírsavat tartalmaz, ami vérnyomás csökkentő hatással bír. Védi a szív-
és érrendszert, segít a fogíny gyulladás megelőzésében.
Sztívia
A kalóriamentes cukor helyettesítőtől itt olvashatsz többet.
Paradicsom
Véd
a rák ellen. A spermákat aktívabbá teszi, ezen kívül vízhajtó,
csökkenti a vérnyomást. A még be nem érett zöld paradicsomot ne
fogyasszuk szolanin tartalma miatt, mert rosszullétet okoz.
Aszalt szilva
Megfelelő
folyadékbevitel mellett ideális hashajtó, mely számos vitamint és
ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül lassítja az öregedés
folyamatát.
Dió
B-vitamin tartalma miatt
első osztályú agy karbantartó. Ezen kívül omega-3 zsírsavat is
tartalmaz, mely az érrendszerei betegségek ellen jó.
Kelkáposzta
Gazdag
ásványi anyagokban és vitaminokban. Magas rosttartalma telitettség
érzést nyújt, ami segít a fogyókúrában. Támogatja a szervezet
méregtelenítését, valamint rákmegelőző hatása is ismert.
Indoklás
Ezek
az ételek úgy kerültek kiválasztásra, hogy minél több ember számára
elérhetőek és fogyaszthatóak legyenek. A tejtermékek éppen amiatt
nincsenek említve (kivéve a harzi sajtot), mert a tejallergiás emberek
számára nem tartoznak a legegészségesebb étel kategóriába. Hasonló
okokból került be több, gluténmentes élelmiszer, hiszen a
gluténérzékenyek számára komoly nehézséget jelenthet a kellően
változatos étrend kialakítása.
A mézes kenyeret állítólag láz
ellen is bevették régen, a mézeskalácsot a fény és a tavasz
eljövendölésért készítették, és a fahéjnak mint domináns fűszernek is
megvan a maga szerepe: jótékonyan hat az immunrendszerre, mert
antibiotikusú.
Érdemes ezekkel az öszetevőkkel operálni, nem is
kell hozzá különösen elrugaszkodni a hagyományoktól. Sütéshez a lisztnél
használhatunk teljes kiőrlésű liszteket, rozslisztet vagy tönkölyliszt,
cukor helyett sztíviát, süteményekhez, forralt borhoz fahéjat. A
halételek is kiválóan beilleszthetők az ünnepi ételek sorába, a töltött
káposzta barna rizses vagy kölesgombóccal megújítható.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Varázsolj magadnak jó napot!
Tíz melengető tipp a szibériai hidegben